"Sairaanhoitaja puhdisti terveyskeskuksessa tukkeutunutta korvakäytävääni ja ruiskutti sinne vettä. Hän sai toisen korvan puhtaaksi hetkessä, mutta oikean puolen kanssa oli vaikeuksia. Ylimääräinen tunnin odottelu tipat korvakäytävässä ei näyttänyt pehmentäneen tukosta.

”Kyllä meidän täytyy jatkaa huomenna”, hoitaja sanoi.

”Olen matkoilla enkä pääse”, vastasin. ”Paine on aika kova,
tuntuu silmissä ja päätä särkee.”

”Tämä menee kohta ylitöiksi.”

”Mitäs jos yrittäisit vielä kerran.”

Hän täytti ruiskun vedellä ja asetti sen korvaani vähän harmistuneena.

”Hei, nyt se möntti irtosi!” hoitaja huudahti yllättyneenä.

”Kiitos... olo helpotti sekunnissa”, sanoin tyytyväisenä. ”Aina kannattaa
kokeilla vielä kerran, eikö vain?”

”No joo”, hän myhäili.”Kiitos vielä, olet sankarini.”

Kuinka usein luovutammekaan juuri silloin, kun olemme pääsemässä voitolle. Pitkä uurastus, ponnistelut ja vaiva voivat turhauttaa, kun tulosta ei millään synny. Ja sitten yhtäkkiä: onnistut ja pääset haluamaasi tavoitteeseen kuin ihmeen kaupalla, heureka! Koululaiselle matematiikan salat voivat selvitä pitkän pänttäämisen jälkeen, saksan kielen heikot verbit ovatkin äkkiä lasten leikkiä. Töissä hankalan projektin palaset loksahtavat kohdalleen. Parisuhteen pitkä piina laukeaa yhdellä keskustelulla, esimiehen ja alaisen tulehtuneet välit henkilöstöpäivän jälkikaronkassa.

Lohet nousevat vastavirtaan, vain kuolleet kalat uivat myötäiseen. Maailma kuuluu tarmokkaille ihmisille, jotka ovat päättäneet olla antamatta periksi. Kiinalaisen sananlaskun mukaan ”maailmassa mikään ei ole vaikeaa, ihmisiltä vain puuttuu sydämen lujuutta”. Luovuttaminen voi joskus olla viisasta, sillä onhan se tyhmää hakata päätään seinään loputtomasti. Sait kuitenkin syntymälahjana niskan, joten on varmaan tarkoitus, että pidät pääsi pystyssä. Roomalainen filosofi Lucius Seneca (4 eaa. – 65) muotoili asian näin: ”Toiset kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, muut kulkevat perässä ja arvostelevat.”

Jätä ympäristön kohina sikseen. Etsi aina tappion hetkilläkin mahdollisuuksia. Luovuttaminen on lähes aina ennenaikaista. Kun teet kaikkesi, tulet yllättymään huomatessasi, mihin kaikkeen pystyt. Jos annat periksi, alat vanheta. Yritä siis vielä kerran.

Kyllä se möntti lähtee!"

Tom Lundberg/Positiivarit.fi